Het is veel in het nieuws. Bijziendheid, ook wel myopie genaamd, bij kinderen is een groeiend probleem. Het is zelfs zo dat nu bijna de helft van alle kinderen bijziend is. Is dat erg? Absoluut. Als je op jonge leeftijd al bijziend bent, is de kans groot dat je op latere leeftijd flinke problemen krijgt.
Wat gebeurt er tijdens de groei?
De lengte van het oog van voren naar achteren is ongeveer 17 mm bij de geboorte. Het oog groeit tijdens het eerste levensjaar door tot ongeveer 21 mm. Hierna treedt vertraging op, terwijl de rest van het lichaam doorgroeit. In de puberteit maakt het oog een groeispurt tot ongeveer 23 mm en daarna groeit het niet meer. Bij de geboorte heeft een normaal oog eigenlijk een milde brilsterkte plus nodig. Door het langzaam langer worden, moet het oog op nul uitkomen wanneer klaar is met groeien. Maar, bijziende kinderogen beginnen al met een brilsterkte min en als hun ogen groeien is een steeds hogere brilsterkte min nodig om goed te kunnen zien. Doordat een kinderoog nog groeit, hebben bijziende kinderen zo vaak sterkere brillenglazen nodig.
Wat veroorzaakt bijziendheid?
Een factor is erfelijkheid. Het risico op bijziendheid is drie keer groter wanneer een ouder bijziend is en zes keer hoger als allebei de ouders bijziend zijn. Het is ook zo dat wanneer kinderen vaak naar iets dichtbij kijken, het oog sneller langer wordt en ook nog eens langer wordt dan normaal. Het maakt niet uit of dit dichtbij kijken op een smartphone of tablet is, of in een gewoon boek is.
Is bijziendheid zo’n probleem?
Behalve dat bijziendheid gewoon onhandig is, is er toch ook mogelijk een probleem. Lichte bijziendheid (sterkte van -0.25 tot -3.00) is doorgaans niet zo erg. Maar bij een sterkte van -3.25 en hoger is de kans op glaucoom zeven keer groter dan normaal. En bij sterktes van -6.00 of hoger, is de kans om later zeer slechtziend of zelfs blind te worden maar liefst 33 procent (bron: Oogfonds). Bij deze sterktes krijg je sneller staar en heb je een groot risico op netvliesloslating.
Je kunt bijziendheid niet voorkomen, maar je kunt het proces wel afremmen.
Wat is aan bijziendheid te doen?
Je kunt bijziendheid niet voorkomen, maar je kunt het proces wel afremmen.
Kinderen minder lang dichtbij laten kijken en ze vaker buiten laten spelen helpt al heel veel. Op school kijken ze al zo veel dichtbij. Het Oogfonds adviseert de 20-20-2 regel. 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur per dag naar buiten. Ook helpt het om bijvoorbeeld spelletjes op een TV te spelen in plaats van op een tablet of smartphone.
Een gewone bril en gewone contactlenzen kunnen niet voorkomen dat de bijziendheid bij een kind erger wordt. Er zijn wel speciale contactlenzen die de toename kunnen afremmen. Kinderen kunnen deze lenzen dragen vanaf ongeveer 8 jaar.
Er zijn ook oogdruppels met atropine die door de oogarts worden voorgeschreven. Bij deze druppels is wel een bril nodig. De druppels kunnen geschikt zijn voor kinderen jonger dan 8 jaar. Echter, oogartsen en orthoptisten zijn erg voorzichtig met het voorschrijven van atropine. Er kunnen namelijk bijwerkingen zijn en er is nog weinig bekend over de gevolgen van het gebruik op de lange termijn.
Oogmeting voor kinderen.
Als een kind bijziend is, is het is erg belangrijk dit op tijd te weten zodat je er meteen iets aan kunt doen. Als je er niet op tijd bij bent, is de kans op problemen op latere leeftijd veel en veel groter. Het is gewoon verstandig de ogen van je kind te laten testen door middel van een goede oogmeting.
Omdat kinderogen zich nog ontwikkelen, moeten kinderen altijd eerst onderzocht worden door een orthoptist. Als uit de oogmeting blijkt dat je kind sterk bijziend is, werken onze optometrist en contactlensspecialist samen bij het aanmeten van de speciale contactlenzen voor je kind. Als een lichte bijziendheid van je kind verholpen kan worden met een bril, of als je kind om een andere reden een bril nodig heeft, dan kies je een leuke, hippe kinderbril uit!
Voor kinderen is er een myopie abonnement waarin alle kosten zijn opgenomen. De lenzen, vloeistof de oogmetingen en eventuele schades de lenzen zitten in het abonnement tegen een vast maandbedrag.